Bezienswaardigheden in Boedapest

De stad Boedapest telt zoveel bezienswaardigheden dat we alleen daar al een aparte website aan zouden kunnen wijden. Als je echt alles wilt bezoeken in Boedapest wat de moeite waard is en er de aandacht aan wilt schenken die het verdient dan heb je aan een hele week in Boedapest niet genoeg. Een deel van het centrum staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het gaat om de Donau oevers, de Burchtwijk in Buda en de Andrássy boulevard. Op deze pagina hebben we een selectie gemaakt van de bezienswaardigheden in Boedapest die volgens ons de moeite waard zijn.

Regel je entreetickets en tours

Via gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in Boedapest bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Boedapest.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Boedapest
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Boedapest via Tiqets

entreetickets, activiteiten en tours in Boedapest via GetYourGuide

Via gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in Boedapest bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Boedapest.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Boedapest
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Boedapest via Tiqets

entreetickets, activiteiten en tours in Boedapest via GetYourGuide

Boedapest Pass

De voordelige Boedapest Pass is een echte aanrader als je Boedapest gaat bezoeken. Je schaft hiermee in één keer toegang tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Boedapest aan. Waar mogelijk kies je meteen de data en eventuele tijdvakken voor populaire attracties zoals voor het Parlement van Boedapest. Je kunt de tickets van de Boedapest Pass mobiel opslaan. Je hoeft geen losse entreetickets mee te nemen.

Dit is inbegrepen in de Boedapest Pass:

✅ rondvaart over de Donau met een welkomstdrankje

✅ een stadstour per bus langs de hoogtepunten van Boedapest

✅ toegang tot het Parlement van Boedapest

✅ 10% korting op andere attracties in Boedapest

De Boedapest Pass is een exclusief product van Tiqets.com, de marktleider op het gebied van city passes. De Boedapest Pass is alleen via internet te koop:

Bekijk en boek de Boedapest PassBurchtpaleis

In het stadsdeel Buda (Boeda) kun je niet om het Burchtpaleis heen. Het uit de dertiende eeuw stammende bouwwerk is zeer prominent aanwezig op de westelijke oever van de Donau. Een deel van het paleis doet dienst als museum. De tuin rondom het paleis biedt een prachtig uitzicht over de Donau en zowel de stadsdelen Buda als Pest. Voor velen is een bezoek aan het Burchtpaleis het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van een bezoek aan Boedapest.

De burcht van Pest

Magyar Nemzeti Múzeum

Het Hongaars Nationaal Museum (Magyar Nemzeti Múzeum) is een groot museum gelegen in het centrum van Boedapest. De historie van het land Hongarije staat centraal in dit neoclassicistische bouwwerk. Hier staat onder andere het beeld van Sint Joris en de Draak. Sint-Joris is een van de heiligen waarvan wordt aangenomen dat hij nooit heeft geleefd. De eerste vermeldingen over Joris zijn honderden jaren na zijn veronderstelde marteldood opgetekend. Het is ook niet duidelijk waar deze Sint-Joris geleefd zou hebben. De mythe dat Joris een draak gedood zou hebben heeft menig kunstenaar geïnspireerd, zoals dit beeldhouwwerk uit het jaar 1373 dat gemaakt is door Martinus en Georgius.

Het Nationaal Museum on Boedapest

Donau

De Donau is de op één na grootste rivier van Europa en stroomt dwars door Boedapest heen. De Donau is mede gezichtsbepalend voor het uiterlijk van de stad. Niet voor niets dat de rivier populair is om op te recreëren. Dat gebeurt door middel van rondvaartboten, maar ook door restaurantboten die op vaste plekken liggen. Op meerdere plekken langs de Donau heb je wandelboulevards die je een fraai uitzicht gunnen op de overzijde. Over de rivier liggen 11 bruggen. De oudste brug, de Kettingbrug, wordt over het algemeen als de meest interessante gezien. Wat ons betreft is de groene Vrijheidsbrug misschien wel net zo fraai.

Sziget

Het festival Sziget (letterlijk vertaalt: eiland) wordt gehouden op het Óbudai Island In Boedapest. De eerste editie vond in 1993 plaats onder de naam Diáksziget, oftewel studenteneiland. Door de jaren heen is het uitgegroeid tot een van de grootste festivals van Europa met in 2016 bijna een half miljoen bezoekers. De afgelopen jaren zijn ze vooral bezig geweest met groeien, maar ze hebben bijna de capaciteit bereikt van aantal bezoekers. In 2011 zijn ze gestart met ‘The Island of Freedom’. Sindsdien ligt de nadruk vooral op de fine-tuning van het festival. Er wordt steeds meer aandacht gegeven aan de aankleding en diversiteit van het festival. Het festival is commercieel gegroeid, maar ze proberen hun waarden nog steeds in het festival naar voren te laten komen.

Op onze pagina over Sziget lees je uitgebreide informatie over dit populaire zomerse festival. Wil je weten hoe een dag op Sziget er uit kan zien, lees dan het inspirerende verhaal ‘Sziget in 12 uur‘.

Het Parlement

Het Hongaarse parlementsgebouw is zeer dominant aanwezig langs de Donau-oever aan de Pest-zijde. Het gotische bouwwerk is het grootste parlementsgebouw van Europa. Binnen Boedapest behoort het tot de meest gefotografeerde elementen. De enige plek vanwaar je het parlementsgebouw in zijn geheel op de foto kunt zetten is vanaf Buda. Een populaire spot is bij trein- en metrostation Batthyánny tér. Als je het gebouw van binnen wilt bezichtigen dan kan dat alle dagen van de week, van 8 uur ‘s morgens tot 16 of 18 uur. Tijdens een aantal feestdagen is het gebouw gesloten. Op momenten dat het parlement zitting heeft is er een beperking in het aantal bezoekers dat toegelaten wordt tot het gebouw.

Boek een rondleiding door het parlementsgebouw

In dit indrukwekkende gebouw zetelt het Hongaarse parlement

Andrássy út

De ruim twee kilometer lange boulevard Andrássy út leidt vanaf het centrum richting het Heldenplein. Aan Andrássy út vind je winkels van vooraanstaande merken, het gebouw van de Hongaarse Staatsopera en veel imposante villa’s. Wie niet van winkelen houdt die kan deze imposante boulevard lekker afwandelen. Je komt uiteindelijk bij het Heldenplein uit.

Kerstmarkten

Bij een kerstmarkt denk je als Nederlander snel aan Nederland, België of Duitsland. De traditie van deze winterse markten is echte ook in Boedapest volop aanwezig. Vanaf de vierde week van november tot het einde van december of begin januari kun je in Boedapest verschillende kerstmarkten bezoeken. De meest populaire kerstmarkt van Boedapest is die op het Vörösmarty Plein. Dit is de grootste en oudste kerstmarkt van de stad. Hier kun je genieten van winterse dranken en spijzen. De houten kraampjes bieden een leuk aanbod van allerlei mooie hebbedingetjes die vaak een winters karakter hebben.

Vanwege de lokatie is de kerstmarkt in de burcht van Boeda ook de moeite waard. Deze winterse markt wordt alleen maar in het weekeinde (zaterdag en zondag) gehouden.  Een extra pluspunt van deze kerstmarkt is natuurlijk het uitzicht op het stadsdeel Pest dat je van hieruit hebt.

Een andere populaire kerstmarkt is die op het plein voor de Stefanus Basiliek. Hier kun je ook de nodige rondjes maken op de tijdelijke schaatsbaan die hier aangelegd wordt.

Kerstmarkt voor de Sint Stefanus Basiliek op het Sint Stefanus plein

Heldenplein

Aan het einde van Andrássy út ligt het Heldenplein (Hősök tere). Dit plein is in 1896 aangelegd als millenniumplein, om de duizendste verjaardag van Hongarije te vieren. Centraal op het plein staat dan ook het Millenniummonument. Achter het Millenniummonument staan twee zuilengalerijen waarin veertien standbeelden van Hongaarse beroemdheden verwerkt zijn. Het grote plein wordt aan beide kanten geflankeerd door indrukwekkende gebouwen. Aan de noordwestelijke zijde staat het Museum voor Schone Kunsten. Aan de zuidoostkant staat de Kunsthal van Boedapest.

Heldenplein

Sint Stefanusbasiliek

De grootste kerk van Boedapest is de Sint Stefanusbasiliek, die 1905 voltooid was. De basiliek staat in de wijk Leopoldstad in het stadsdeel Pest. De kerk oogt zowel van binnen als van buiten imposant. De koepel heeft een hoogte van maar liefst 96 meter. Vanuit de koepel heb je een mooi uitzicht over de stad. Omdat er een vrij diep plein voor de Sint Stefanusbasiliek ligt kun je het kerkgebouw gemakkelijk op foto vastleggen. Zodra het donker wordt, wordt de façade mooi belicht.

Sint Stefanusbasiliek

Margaretha-eiland

In de Donau ligt Margaretha-eiland. Dit eiland ligt direct ten noorden van de Margaretha-brug en is feitelijk één groot park. Het park telt diverse tuinen, eetgelegenheden en mogelijkheden om te joggen of te fietsen.

Koffiehuizen

De koffiehuizen nemen een speciale plek in in het dagelijks leven in Boedapest. Al sinds de negentiende eeuw vormen de koffiehuizen een belangrijke plek in het sociale leven. Schrijvers gebruikten de koffiehuizen vroeger vooral ook al werkplek. Tegenwoordig is een goede kop koffie drinken in een fraai koffiehuis zoals Café Gerbaud, Café Central of Café New York een must als je Boedapest bezoekt. Vergeet vooral niet om er ook een lekkernij bij te bestellen. De patissiers zorgen hier voor topproducten die zowel een streling voor de tong als voor het oog zijn.

Het Stadspark

Városliget, oftewel het Stadspark, is het belangrijkste park van Boedapest. Hier kont men om te wandelen, voor museabezoek, om te genieten van de Stadsparkvijver en om naar het prachtige Széchenyi-badhuis te gaan. Dit is het populairste badhuis van heel Boedapest. In het weekeinde kan het extra druk zijn omdat de lokale mensen dan ook van hun vrije dagen genieten. Het Stadspark herbergt tevens de fraaie dierentuin van Boedapest.

badhuis

Vörösmarty tér

Eén van de populairste pleinen in Boedapest is Vörösmarty tér. Hier komen belangrijke winkelstraten samen: Váci utca en Deák Ferenc utca. Rondom het plein zitten meerdere horecagelegenheden waaronder koffiehuis Café Gerbaud. Vörösmarty tér is een levendig wandelknooppunt van de stad. In de zomermaanden is er regelmatig iets te doen op het plein.

Váci utca

Dé winkelstraat van Boedapest is Váci utca. Deze autovrije straat wordt gezien als het toeristisch centrum van Boedapest. De straat is een aaneenschakeling van winkels en horecagelegenheden. De kleinere winkels die niet tot de bekende ketens behoren zijn er niet vies van om te proberen hun klanten op de een of andere manier een poot uit te rukken. Een bekend voorbeeld is de ontzettend ongunstige koers die men hier berekent als je met euro’s wilt betalen.

Grote Synagoge

De Grote Synagoge van Boedapest is de op één na grootste synagoge ter wereld. Het vormt het religieuze hart van wat vroeger een overwegend joodse wijk binnen Boedapest was. Er wonen nog steeds redelijk wat joden, maar van een echte joodse wijk is tegenwoordig eigenlijk geen sprake meer. De grote Synagoge opende haar deuren in 1859, na een bouwperiode van vijf jaar. In de jaren negentig van de vorige eeuw heeft er een grootscheepse renovatie plaatsgevonden die miljoenen euro’s heeft gekost. Een redelijk deel van de kosten is gefinancierd door de Hongaars-joodse zakenvrouw Estée Lauder.

De grote synagoge

Centrale Markthal

De Centrale Markthal (ook aangeduid als Grote Markthal) is een overdekte markt met die een grondoppervlakte van maar liefst tienduizend vierkante meter beslaat. De begane grond van de Centrale Markthal is bestemd voor levensmiddelen zoals groente, fruit, kaas, vlees, vleeswaren, kruiden en delicatessen. Op de verdiepingsvloer is er ruimte ingericht voor algemene goederen zoals kleding, handwerk, souvenirs en ook voor eetgelegenheden. De Centrale Markthal wordt niet alleen veel door inwoners van Boedapest bezocht, maar ook door toeristen. Op zondag is de markt gesloten.

De prachtige overdekte markthal van Boedapest

Leopoldstad

De wijk Leopoldstad is onderdeel van de binnenstad van Boedapest. Het ligt aan de noordelijke kant van het centrum. Leopoldstad is het meest zakelijke en statige deel van het centrum. Hier vind je prachtige gebouwen zoals het parlementsgebouw, de Hongaarse nationale Bank en het gebouw van de Nationale Televisie. De restaurants in dit deel van het centrum zijn over het algemeen van een beter niveau dan de toeristenrestaurants die je in Belváros vindt, het meest centrale deel van het centrum.

Gellértheuvel

De Gellértheuvel is een heuvel gelegen in het stadsdeel Pest, nabij de Donau. De heuvel is een belangrijke bezienswaardigheid vanwege de bouwwerken bovenop de heuvel: de Citadel en het vrijheidsbeeld. Adembenemend mooi is het uitzicht vanaf deze ruim 234 meter hoge heuvel over de stad Boedapest. Als je rondom de Citadel loopt heb je uitzicht over alle kanten van Boedapest. Op dat moment besef je hoe groot de metropool inmiddels is.

Uitzicht vanaf de Gellertheuvel

Vissersbastion

Halászbástya oftewel het Vissersbastion is een beroemd bouwwerk in de Burchtwijk van Buda. Het bouwwerk is vooral populair vanwege het uitzicht over Boedapest vanaf het Vissersbastion. Voor de schijnbaar beste plekken moet je een entreekaartje kopen. Het eronder gelegen panoramaterras biedt eerlijk gezegd een net zo goed uitzicht en kost je het geld voor een drankje. Deze plek is door de zuilenramen meer fotogeniek dan het open uitzicht vanaf de bovenkant.

Het Vissersbastion