Bezienswaardigheden in Boedapest

De stad Boedapest telt zoveel bezienswaardigheden dat we alleen daar al een aparte website aan zouden kunnen wijden. Als je echt alles wilt bezoeken in Boedapest wat de moeite waard is en er de aandacht aan wilt schenken die het verdient dan heb je aan een hele week in Boedapest niet genoeg. Een deel van het centrum staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het gaat om de Donau oevers, de Burchtwijk in Buda en de Andrássy boulevard. Op deze pagina hebben we een selectie gemaakt van de bezienswaardigheden in Boedapest die volgens ons de moeite waard zijn.

Boedapest bezienswaardigheden

In en rondom Boedapest is er voldoende te zien en te doen. Zo telt Boedapest een aantal prachtige gebouwen, pleinen en natuurlijk de Donau die de stadsdelen Buda en Pest scheidt.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Boedapest op een rijtje gezet:
Boedapest bezienswaardigheden top 10

Tip van de redactie: skip the lines!
Wil je bezienswaardigheden in Boedapest bezoeken, heb je kaartjes nodig voor de musea, wil je een rondleiding boeken, wil je korting op attracties of wil je andere activiteiten in Boedapest ondernemen? Regel dan je tickets vooraf via internet!
Ga naar TicketBar Boedapest voor alle Boedapest tickets.

Burchtpaleis
In het stadsdeel Buda (Boeda) kun je niet om het Burchtpaleis heen. Het uit de dertiende eeuw stammende bouwwerk is zeer prominent aanwezig op de westelijke oever van de Donau. Een deel van het paleis doet dienst als museum. De tuin rondom het paleis biedt een prachtig uitzicht over de Donau en zowel de stadsdelen Buda als Pest.

Magyar Nemzeti Múzeum
Het Hongaars Nationaal Museum (Magyar Nemzeti Múzeum) is een groot museum gelegen in het centrum van Boedapest. De historie van het land Hongarije staat centraal in dit neoclassicistische bouwwerk. Hier staat onder andere het beeld van Sint Joris en de Draak.

Donau
De Donau is de op één na grootste rivier van Europa en stroomt dwars door Boedapest heen. De Donau is mede gezichtsbepalend voor het uiterlijk van de stad. Niet voor niets dat de rivier populair is om op te recreëren. Dat gebeurt door middel van rondvaartboten, maar ook door restaurantboten die op vaste plekken liggen. Op meerdere plekken langs de Donau heb je wandelboulevards die je een fraai uitzicht gunnen op de overzijde. Over de rivier liggen 11 bruggen. De oudste brug, de Kettingbrug, wordt over het algemeen als de meest interessante gezien. Wat ons betreft is de groene Vrijheidsbrug misschien wel net zo fraai.

Sziget
Het festival Sziget (letterlijk vertaalt: eiland) wordt gehouden op het Óbudai Island In Boedapest. De eerste editie vond in 1993 plaats onder de naam Diáksziget, oftewel studenteneiland. Door de jaren heen is het uitgegroeid tot een van de grootste festivals van Europa met in 2016 bijna een half miljoen bezoekers. De afgelopen jaren zijn ze vooral bezig geweest met groeien, maar ze hebben bijna de capaciteit bereikt van aantal bezoekers. In 2011 zijn ze gestart met ‘The Island of Freedom’. Sindsdien ligt de nadruk vooral op de fine-tuning van het festival. Er wordt steeds meer aandacht gegeven aan de aankleding en diversiteit van het festival. Het festival is commercieel gegroeid, maar ze proberen hun waarden nog steeds in het festival naar voren te laten komen.
alles over Sziget

Het Parlement
Het Hongaarse parlementsgebouw is zeer dominant aanwezig langs de Donau-oever aan de Pest-zijde. Het gotische bouwwerk is het grootste parlementsgebouw van Europa. Binnen Boedapest behoort het tot de meest gefotografeerde elementen. De enige plek vanwaar je het parlementsgebouw in zijn geheel op de foto kunt zetten is vanaf Buda. Een populaire spot is bij trein- en metrostation Batthyánny tér. Als je het gebouw van binnen wilt bezichtigen dan kan dat alle dagen van de week, van 8 uur ‘s morgens tot 16 of 18 uur. Tijdens een aantal feestdagen is het gebouw gesloten. Op momenten dat het parlement zitting heeft is er een beperking in het aantal bezoekers dat toegelaten wordt tot het gebouw.
www.parlament.hu/angol/eng/tajekoztato.htm

Andrássy út
De ruim twee kilometer lange boulevard Andrássy út leidt vanaf het centrum richting het Heldenplein. Aan Andrássy út vind je winkels van vooraanstaande merken, het gebouw van de Hongaarse Staatsopera en veel imposante villa’s.

Heldenplein
Aan het einde van Andrássy út ligt het Heldenplein (Hősök tere). Dit plein is in 1896 aangelegd als millenniumplein, om de duizendste verjaardag van Hongarije te vieren. Centraal op het plein staat dan ook het Millenniummonument. Achter het Millenniummonument staan twee zuilengalerijen waarin veertien standbeelden van Hongaarse beroemdheden verwerkt zijn. Het grote plein wordt aan beide kanten geflankeerd door indrukwekkende gebouwen. Aan de noordwestelijke zijde staat het Museum voor Schone Kunsten. Aan de zuidoostkant staat de Kunsthal van Boedapest.

Sint Stefanusbasiliek
De grootste kerk van Boedapest is de Sint Stefanusbasiliek, die 1905 voltooid was. De basiliek staat in de wijk Leopoldstad in het stadsdeel Pest. De kerk oogt zowel van binnen als van buiten imposant. De koepel heeft een hoogte van maar liefst 96 meter. Vanuit de koepel heb je een mooi uitzicht over de stad.
www.bazilika.biz

Margaretha-eiland
In de Donau ligt Margaretha-eiland. Dit eiland ligt direct ten noorden van de Margaretha-brug en is feitelijk één groot park. Het park telt diverse tuinen, eetgelegenheden en mogelijkheden om te joggen of te fietsen.

Koffiehuizen
De koffiehuizen nemen een speciale plek in in het dagelijks leven in Boedapest. Al sinds de negentiende eeuw vormen de koffiehuizen een belangrijke plek in het sociale leven. Schrijvers gebruikten de koffiehuizen vroeger vooral ook al werkplek. Tegenwoordig is een goede kop koffie drinken in een fraai koffiehuis zoals Café Gerbaud, Café Central of Café New York een must als je Boedapest bezoekt. Vergeet vooral niet om er ook een lekkernij bij te bestellen. De patissiers zorgen hier voor topproducten die zowel een streling voor de tong als voor het oog zijn.

Het Stadspark
Városliget, oftewel het Stadspark, is het belangrijkste park van Boedapest. Hier kont men om te wandelen, voor museabezoek, om te genieten van de Stadsparkvijver en om naar het prachtige Széchenyi-badhuis te gaan. Het Stadspark herbergt tevens de fraaie dierentuin van Boedapest.

Vörösmarty tér
Eén van de populairste pleinen in Boedapest is Vörösmarty tér. Hier komen belangrijke winkelstraten samen: Váci utca en Deák Ferenc utca. Rondom het plein zitten meerdere horecagelegenheden waaronder koffiehuis Café Gerbaud. Vörösmarty tér is een levendig wandelknooppunt van de stad. In de zomermaanden is er regelmatig iets te doen op het plein.

Váci utca
Dé winkelstraat van Boedapest is Váci utca. Deze autovrije straat wordt gezien als het toeristisch centrum van Boedapest. De straat is een aaneenschakeling van winkels en horecagelegenheden. De kleinere winkels die niet tot de bekende ketens behoren zijn er niet vies van om te proberen hun klanten op de een of andere manier een poot uit te rukken. Een bekend voorbeeld is de ontzettend ongunstige koers die men hier berekend als je met euro’s wilt betalen.

Grote Synagoge
De Grote Synagoge van Boedapest is de op één na grootste synagoge ter wereld. Het vormt het religieuze hart van wat vroeger een overwegend joodse wijk binnen Boedapest was. Er wonen nog steeds redelijk wat joden, maar van een echte joodse wijk is tegenwoordig eigenlijk geen sprake meer. De grote Synagoge opende haar deuren in 1859, na een bouwperiode van vijf jaar. In de jaren negentig van de vorige eeuw heeft er een grootscheepse renovatie plaatsgevonden die miljoenen euro’s heeft gekost. Een redelijk deel van de kosten is gefinancierd door de Hongaars-joodse zakenvrouw Estée Lauder.
www.dohany-zsinagoga.hu

Centrale Markthal
De Centrale Markthal (ook aangeduid als Grote Markthal) is een overdekte markt met die een grondoppervlakte van maar liefst tienduizend vierkante meter beslaat. De begane grond van de Centrale Markthal is bestemd voor levensmiddelen zoals groente, fruit, kaas, vlees, vleeswaren, kruiden en delicatessen. Op de verdiepingsvloer is er ruimte ingericht voor algemene goederen zoals kleding, handwerk, souvenirs en ook voor eetgelegenheden. De Centrale Markthal wordt niet alleen veel door inwoners van Boedapest bezocht, maar ook door toeristen. Op zondag is de markt gesloten.

Leopoldstad
De wijk Leopoldstad is onderdeel van de binnenstad van Boedapest. Het ligt aan de noordelijke kant van het centrum. Leopoldstad is het meest zakelijke en statige deel van het centrum. Hier vind je prachtige gebouwen zoals het parlementsgebouw, de Hongaarse nationale Bank en het gebouw van de Nationale Televisie. De restaurants in dit deel van het centrum zijn over het algemeen van een beter niveau dan de toeristenrestaurants die je in Belváros vindt, het meest centrale deel van het centrum.

Gellértheuvel
De Gellértheuvel is een heuvel gelegen in het stadsdeel Pest, nabij de Donau. De heuvel is een belangrijke bezienswaardigheid vanwege de bouwwerken bovenop de heuvel: de Citadel en het vrijheidsbeeld. Adembenemend mooi is het uitzicht vanaf deze ruim 234 meter hoge heuvel over de stad Boedapest. Als je rondom de Citadel loopt heb je uitzicht over alle kanten van Boedapest. Op dat moment besef je hoe groot de metropool inmiddels is.

Vissersbastion
Halászbástya oftewel het Vissersbastion is een beroemd bouwwerk in de Burchtwijk van Buda. Het bouwwerk is vooral populair vanwege het uitzicht over Boedapest vanaf het Vissersbastion. Voor de schijnbaar beste plekken moet je een entreekaartje kopen. Het eronder gelegen panoramaterras biedt eerlijk gezegd een net zo goed uitzicht en kost je het geld voor een drankje. Deze plek is door de zuilenramen meer fotogeniek dan het open uitzicht vanaf de bovenkant.

Leuke uitjes en rondleidingen
Lekker georganiseerd Boedapest verkennen onder begeleiding van een Nederlandstalige of Engelstalige gids? Een leuke activiteit in Boedapest boeken? Dit zijn onze aanraders voor Boedapest:
Boedapest fietstour met Nederlandse gids
Dinner Cruise
Ideal City Tour

Budapest Card

Als toerist kun je de Budapest Card aanschaffen. Deze kaart geeft je gedurende 24, 48 of 72 recht op gratis gebruik van alle vormen van openbaar vervoer binnen de stadsgrenzen (met uitzondering van taxi’s en boottochten), gratis toegang tot een aantal musea, een tweetal gratis stadswandelingen, gratis toegang tot een badhuis en kortingen op allerlei boottochten en diverse musea.

Meer info over Boedapest

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Boedapest:
Boedapest in één dag

Boedapest informatie
Boedapest tips
Boedapest top 10
Boedapest weer & klimaat
bijzondere plaatsen in Boedapest

© teksten & foto's Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy