De geschiedenis van Boedapest

Boedapest is de hoofdstad van Hongarije en direct de grootste stad van het land. De plaats kent een rijke geschiedenis die begint omstreeks 400 jaar voor Christus. Toen bestond de stad nog uit twee delen genaamd Boeda en Pest. Boedapest wordt steeds meer gezien als het culturele hart van midden Europa. Daarnaast is het op verschillende gebieden van groot belang voor het land Hongarije. Door de rijke cultuurhistorie en de prachtige landschappen is Boedapest vandaag de dag zeer geliefd bij toeristen.

De Romeinse tijd

Boedapest werd al in 400 jaar voor Christus bewoond. De Kelten die hier hun leefgebied hadden leefden vooral op de westoever. De stad werd in die tijd Ak-Ink genoemd wat staat voor: overvloedig water. De Kelten hebben dit gebied tot aan 35 voor Christus bewoond. In die tijd werden ze verdreven door Octavianus en zijn Romeinse leger. De Romeinen waren in die tijd al woonachtig in Boedapest op de oevers van de Donau.

De Romeinen rukte zelfs zo ver op dat er rond het jaar 10 voor Christus een Romeinse provincie werd gerealiseerd. Deze lokaliseerde zich tussen de Donau, de Sava en de Oostelijke Alpen. De provincie kreeg de naam Pannonië. In de 1e eeuw van de geschiedenis van Boedapest, ontstond Aquincum. Dit was een legerkamp dat door de Romeinen was aangelegd als steunpunt langs de rivier de Donau. Om de burgers tevreden te houden werd het stadje Óbuda gebouwd die zijn plaats kreeg naast het legerkamp.

Met 30.000 inwoners werd Aquincum al snel gebombardeerd tot hoofdstad van Pannonië. De invloed van het Romeinse Rijk heeft tot aan de 4e eeuw standgehouden. De stad had prima wegen en een uitstekende verbinding met diverse andere kleine dorpjes en nederzettingen. Archeologische vondsten uit deze tijd laten zien dat er handel geweest moet zijn met landen zoals Zuid-Italië en Spanje. Helaas konden de Romeinen het verval aan het einde van deze eeuw niet langer tegenhouden. Ze werden belaagd door Hunnen en Germaanse stammen waardoor veel inwoners de stad ontvluchtte. In het jaar 455 waren het nomadenstammen uit Azië die de Hunnen uit hun habitat verjaagde.De middeleeuwen en daarna

Vanaf het jaar 567 vestigde de Avaren zich in Boedapest. Aan het einde van de 8e eeuw was het Karel de Grote die de Avaren versloeg. Na zijn dood stond Boedapest niet langer onder appèl van het Frankische Rijk waardoor er steeds meer Slavische stammen naar Aquincum kwamen. Rond het jaar 900 kwamen de Hongaren als oorspronkelijke bewoners naar Boedapest. Het gebied werd in opdracht van Arpad verovert. Ruige rooftochten die zich uitstrekte tot in Duitsland, Italië en Frankrijk volgden. Keizer Otto I versloeg de Hongaren waarna ze zich terugtrokken naar Boedapest. Daar gingen de bewoners onder het bewind van Geza massaal over tot het Byzantijnse Christendom. Enige tijd later, rond het jaar 1000 werd Stefanus I koning van Hongarije en ontstond het Magyarenland. In 1241 werden de plaatsen Obuda en Pest aangevallen en verwoest door de Mongolen.

Na hun kortstondige verblijf liet Koning Béla IV een muur om Boeda heen bouwen uit angst voor represailles. De terugkomst van de Mongolen is echter uitgebleven. In 1361 werd Boeda de hoofdstad van Hongarije dat onder het regime van Matthias Corvinus een periode van bloei doormaakte. Dit was echter van korte duur toen de Turken in 1541 Boeda innamen. Daarna kwam Boeda zelfs in Oostenrijkse handen. Dit gebeurde omstreeks 1686. Het kwam daarmee onder het bewind van Habsburg tot aan het jaar 1918.

Zrinyi Miklos standbeeld

Recente periode

De 20e eeuw drukte een zwarte stempel op Boedapest. Hoewel de stad veel uitbreidingen kende met onder andere Angyalföld, Kispest en Ujpest, volgden er ook dramatische toestanden. In korte tijd vond de deportatie en vernietiging van een grote Joodse gemeenschap plaats. De bevrijding door de Sovjet-Unie volgde waarna de Hongaarse Opstand volgt. Het is wederom de Sovjet-Unie die aan deze opstand een einde maakt in 1956. Ruim drie decennia lang was Boedapest net als heel Hongarije socialistisch met de nadrukkelijke macht van de communistische Sovjet-Unie daarboven.

Vanaf 1989 werd Hongarije een republiek. De stad begon te floreren onder het toenemen van de economie en bloeide zichtbaar op. De ingrijpende gebeurtenissen uit de late periode van Boedapest zijn nog wel steeds waarneembaar in het stadsbeeld. Nu is Boedapest een stad met veel cultuur waar de historie goed bewaard is gebleven. Het inwonersaantal ligt op ruim 1,7 miljoen. Daarmee is het de op 7 na grootste stad van de EU, waar het inmiddels kapitalistische Hongarije in 2004 aan toegetreden is.

geschiedenis