Eten en drinken in Boedapest

Liefhebbers van lekker eten en drinken zijn in Boedapest helemaal op hun plaats. Naast de ruim vertegenwoordigde Hongaarse keuken kun je in Boedapest kiezen uit veel internationale keukens zoals Italiaans, Thais, Mexicaans, Spaans en Frans. Waar je ook bent in Boedapest, je bent nooit ver verwijderd van een plek waar je goed kunt eten. Een redelijk groot deel van de restaurants in het centrum zijn voorzien van een gecombineerd binnen-/buitenterras. Bij goed weer wordt alles opengegooid en mocht het koud en/of nat zijn dan kun je beschut en vaak ook verwarmd zitten op de terrassen.

De Hongaarse keuken

De nationale keuken van Hongarije is eigenlijk een keuken die grensoverschrijdend is. Veel gerechten zijn geïnspireerd of vrijwel geheel overgenomen van omringende landen. Zo zijn er veel overeenkomsten te zien met de Tsjechische, de Oostenrijkse, de Balkan en de Turkse keuken. Hongaren zijn liefhebbers van vlees, stoofpotten, vis, kaas, soepen, gevogelte, fruit, asperges en aardappelen. Vlees zie je veel terug in stoofpotten en heerlijke Hongaarse worsten, maar ook gebakken op de grill. Niet zelden zijn het flinke porties als je vlees bestelt. Voor vegetariërs zijn er uitstekende gerechten met allerlei soorten kaas. Met name geitenkaas is iets wat je redelijk veel op de menukaarten terugziet. Hét gerecht wat je op vrijwel iedere menukaart terugziet is goulashsoep. In Hongarije wordt dit gewoon als goulash (gulyás) aangeduid. De goulash zoals wij die als stoofpot in Nederland kennen heet in Hongarije Pörkölt.

Ook erg smaakvol is de lokale vissoep: halászlé. Voor dit gerecht bestaan meerdere recepten die vooral streekgebonden zijn. Als je een liefhebber van vis en vissoep bent moet je dit gerecht op meerdere plekken uitproberen. Grote kans dat er soms vrij grote verschillen in het eindresultaat en de presentatie te ontdekken zijn.

Goulash is echt typisch Hongaars

Uit eten in Boedapest

Het gemiddelde niveau van de restaurants in Boedapest is goed tot uitstekend. Net als in zoveel grote steden geldt helaas ook hier dat op de drukste plekken, waar vrijwel alleen maar toeristen komen, niet altijd het beste eten geserveerd wordt. Gelukkig zijn er in Boedapest zeker uitzonderingen op deze regel. In sommige restaurants aan de drukke straat Váci utca is de kans groter dat het andersom is: een te hoge rekening voor matig of zelfs beroerd eten. Hier betaal je vooral voor de locatie.

Bij de meeste restaurants kun je zonder reservering gewoon aanschuiven. Bij sommige restaurants stelt men het op prijs dat ze je een tafeltje toe mogen wijzen, in het grootste deel van de eetgelegenheden kun je aan een tafel naar keuze gaan zitten.Drinken

Op het gebied van drank kun je in Boedapest alle internationaal gebruikelijke dranken krijgen. Voor liefhebbers van rum, vodka en whisky is er vaak sprake van een ruime keuze in merken en kwaliteiten. Prijstechnisch betaal je voor alcoholische dranken in Boedapest wat meer dan in Nederland, wat grotendeels veroorzaakt wordt door de hogere inkoopprijzen.

Wijn die geschonken wordt is niet zelden afkomstig uit Hongarije. Hongaarse wijnen zijn over het algemeen van prima kwaliteit. Met name de typisch Hongaarse restaurants beperken hun wijnaanbod vaak grotendeels tot lokale wijnen. Bij Italiaanse eetgelegenheden is er meestal een ruim assortiment aan Italiaanse wijnen, likeuren en aperitieven te bestellen.

Een typisch Hongaars drankje, dat alleen maar in Hongarije gemaakt en gebotteld mag worden is Pálinka. Deze sterke drank is een vruchtenbrandewijn die gestookt wordt van rijpe fruitsoorten. Dit kan bijvoorbeeld appel, peer, pruim of iedere andere fruitsoort zijn. Pálinka is duurder dan een gemiddelde rum of vodka. Dit zie je ook aan de prijzen in de horeca. Een glaasje Pálinka (4 centiliter) begint met een prijs van rond de vijf euro.

palinka

Een andere nationale drank is de kruidenlikeur Unicum. Het drankje is gemaakt van meer dan veertig zorgvuldig geheimgehouden kruiden en wortels. Unicum wordt gemaakt door familiebedrijf Zwack en is ook in Nederland te koop.

Wat betreft niet-alcoholische dranken kun je in Boedapest natuurlijk voor de gangbare frisdranken of water gaan. Wil je echt wat lekkers proberen dan moet je de zelfgemaakte limonades bestellen. Deze zijn vaak wel wat duurder dan de frisdranken, maar smaken ook des te lekkerder.

unicum

Koffie

De koffiehuizen vervullen een lange traditie in Boedapest. Ze hebben dan ook een reputatie hoog te houden op het gebied van het aanbieden van een goede kop koffie. Als je koffie wilt drinken in Boedapest dan moet je eigenlijk een Amerikaanse keten zoals Starbucks links laten liggen en kiezen voor één van de traditionele koffiehuizen in de stad. In dat geval geniet je niet alleen van een lekker kopje espresso, koffie of andere variant op koffie maar maak je ook deel uit van het cultureel erfgoed van de stad.

koffie