Handig om te weten

Een goede reisvoorbereiding is essentieel voor iedere reis. Wie naar Boedapest reist die zal bijvoorbeeld willen weten hoe het zit met fooien, telefoneren, paspoorteisen, feestdagen en welke stekkers je nodig hebt voor je elektronische apparatuur. Op deze pagina bieden we allerlei handige reisinformatie die je kunnen helpen bij het plannen van je reis naar Boedapest. Mocht er hier iets niet vermeld staan dan kun je vaak terecht op fora, gespecialiseerde Boedapest-sites en in reisgidsen over Boedapest. Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden.

Activiteiten, tickets en tours reserveren

Via gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in Boedapest bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Boedapest.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Boedapest
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Boedapest via Tiqets

entreetickets, activiteiten en tours in Boedapest via GetYourGuide

Alarmnummers

Het algemene alarmnummer in Hongarije (dus ook Boedapest) is 112. Dit is hetzelfde gratis noodnummer dat in heel de EU inclusief Nederland gebruikt wordt. Je kunt zowel in het Engels als in het Duits terecht.

Rechtstreeks naar de politie bellen doe je via telefoonnummer 107, naar de brandweer via 105 en de ambulancedienst via 104.

Douane & documenten

Officieel heb je voor het passeren van de grens geen paspoort of identiteitskaart nodig. Hongarije behoort tot de zogenaamde Schengenlanden, waarbij er sprake is van vrij vervoer van personen en goederen. Indien je met het vliegtuig reist het je echter wel een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart nodig om je te kunnen legitimeren. Op straat in Boedapest moet je je indien gevraagd ook kunnen legitimeren. Je kunt dus eigenlijk niet zonder een geldig legitimatiebewijs naar Boedapest reizen.

In principe is er vrij vervoer van goederen. Daar zijn wel een paar uitzonderingen en beperkingen op. Zo mag je geen spullen meenemen die wettelijk verboden zijn. Ook is er een beperking wat betreft goederen waar accijns op geheven wordt, zoals alcohol en tabak. Je wordt geacht een redelijke hoeveelheid voor eigen gebruik mee te mogen nemen. Dit is bijvoorbeeld maar liefst 90 liter wijn, tien liter gedestilleerde drank en 800 sigaretten per persoon.

Geld

Hongarije doet niet mee aan de euro. In Boedapest betaal je daarom met de nationale Hongaarse munt forint (ft, HUF). Je kunt op veel toeristische plekken ook met euro’s betalen, maar de wisselkoers die dan gehanteerd wordt is over het algemeen niet zo gunstig. Probeer daarom zoveel mogelijk met Hongaars geld te betalen. De beste koers verkrijg je door te pinnen bij één van de vele geldautomaten die de stad telt. Bij wisselkantoren krijg je over het algemeen een minder gunstige koers als je daar je euro’s omwisselt. Skimmen is een relatief veel voorkomende activiteit in Boedapest. Pas daarom goed op of de geldautomaat niet geprepareerd is en zorg ervoor dat men op geen enkele wijze je pincode kan zien of vastleggen. Het risico verminder je door bij geldautomaten in bankgebouwen te pinnen.

Hongaars geld: de florint

TIP: Wisselkoers berekenen en Hongaarse florints bestellen

Wil je de huidige wisselkoers van de Hongaarse florint ten opzichte van de euro berekenen? Gebruik dan de valutacalculator van GWK Travelex. Je ziet meteen hoeveel jouw euro waard is op reis. Je kunt via de site meteen je florinten bestellen, zodat je bij aankomst in Boedapest niet eerst op zoek hoeft te gaan naar een geldautomaat. Ook voorkom je de stress dat het te druk is bij de geldautomaat, er geen geld in zit, je pas geskimd wordt of je bankpas geweigerd wordt. Een vervelend feit is dat geldautomaten bij opnames in het buitenland vaak beperkt zijn in het maximumbedrag dat je per dag op kunt nemen. Dat is meestal een equivalent van ongeveer 250 tot 350 euro.

Bereken hier de wisselkoers van de euro tegen de florint en bestel je florinten eventueel direct online

Prijzen

De prijzen in Boedapest liggen aanzienlijk hoger dan elders in Hongarije. De stroom aan toeristen heeft ervoor gezorgd dat uit eten en drinken aanzienlijk duurder geworden is in de binnenstad van Boedapest. Met name de prijzen van alcoholische dranken ligt vrij hoog. Dit wordt mede veroorzaakt door vrij hoge accijnzen, waardoor de inkoopsprijs van een fles sterke drank in Hongarije hoger ligt dan in menig ander Europees land. Als je Boedapest vergelijkt met West-Europese steden zoals Rome, Londen en Parijs dan is het nog steeds goedkoper dan die steden. Met name hotelkamers, sigaretten, de toegang tot musea en de tarieven van het openbaar vervoer zijn nog vrij gunstig geprijsd.



Fooien

en fooi van ten minste 10 procent is gebruikelijk in bars en restaurants. Tegenwoordig wordt het bedrag aan fooi / bedieningsgeld bijna standaard al aan de rekening toegevoegd. De percentages die hierbij gehanteerd worden variëren van 10 tot 15 procent. Op steeds meer menukaarten kun je het percentage vooraf lezen. Een extra fooi wordt door het bedienend personeel altijd gewaardeerd, maar hoeft niet persé.
Indien er geen bedieningsgeld berekend wordt (maar die kans is klein) dan moet je zelf ten minste tien procent bij de rekening optellen. Taxichauffeurs rekenen ook op een fooi van tien tot vijftien procent over de ritprijs.

Onze auteur Patrick heeft een goed artikel geschreven over fooien op reis. Hier lees je uitgebreide info over fooien en een aantal belangrijke tips omtrent het geven van fooi.

Gezondheid

De gezondheidszorg in Boedapest is van een goed niveau. De stad telt meerdere ziekenhuizen. Er zijn vrijwel geen gevallen te noemen waarmee je niet in Boedapest terecht kunt. De kosten worden als het goed is door de Nederlandse zorgverzekering gedekt, conform de verzekeringsvoorwaarden die voor uw polis gelden. Normaal gesproken hoeft u geen kosten voor te schieten. Neem daarom wel op reis uw European Health Insurance Card mee. Op die manier kunt u aantonen dat u verzekerd bent. Om eventuele extra kosten te dekken die niet binnen de zorgverzekering vallen kan het handig zijn om een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten.
Heb je nog geen reisverzekering? Bekijk het aanbod op reisverzekering.nl

De meeste apotheken zijn open door de weeks van 8 tot 20 uur en op zaterdag van 8 tot 14 uur. Net als bij ons heb je ook in Boedapest apotheken met nacht- of weekenddienst.

Er gelden voor Boedapest geen specifieke gezondheidsrisico’s. Tijdens de zomermaanden moet je wel extra rekening houden met de warmte (voldoende drinken!) en de zon (insmeren met anti-zonnebrand crème met hoge beschermingsfactor).

een apotheek

Internet & wifi

Als toerist zijn er voldoende plekken waar je gratis toegang kunt krijgen tot het internet via wifi. Hotels maar ook veel bars en restaurants bieden gratis internettoegang aan voor hun gasten. Je kunt natuurlijk ook surfen via het mobiele netwerk. Omdat Hongarije tot de Europese Unie behoort kan dat gewoon via je Nederlandse databundel als je die hebt bij je hostingprovider. Anders betaal je hetzelfde als in Nederland voor je losse Mb’s aan dataverkeer.

Telefoneren

Wie met zijn mobiele netwerk wil telefoneren die kan in Boedapest vertrouwen op een mobiel netwerk met een uitstekende dekking. De kosten hiervoor zijn hetzelfde als je vanuit Nederland zou bellen. Heb je een belbundel? Dan vallen de belminuten voor binnen de EU bellen onder deze belbundel.

Wie vanuit een telefooncel wil bellen die kan dat doen met muntgeld of een telefoonkaart. Telefoonkaarten koop je bij postkantoren en kiosken. Naar Nederland bellen doe je door 0031 voor het telefoonnummer te zetten en de eerste 0 van het netnummer of mobiele nummer weg te laten. Bellen naar 06-12345678 wordt dus 0031 6 12345678. Wie vanuit zijn hotelkamer wil bellen met de lijn van het hotel die moet er rekening mee houden dat de meeste hotels nog zeer hoge tarieven berekenen voor het maken van telefoongesprekken. Vooral internationale gesprekken kunnen erg duur zijn vanuit je hotelkamer.

Een openbare telefoon in Boedapest

Taal

In Boedapest spreekt men Hongaars. Dit is de officiële taal van Hongarije. In het toeristische Boedapest kun je op heel veel plekken met Engels of Duits terecht. Veel menukaarten zijn ook in het Engels geschreven.

Elektriciteit

In Boedapest worden dezelfde stopcontacten en stekkers gebruikt als in Nederland. Je hebt daarom geen adapter of wereldstekker nodig als je je Nederlandse apparatuur in Boedapest wilt gebruiken.

Feestdagen

Hongarije kent een aantal feestdagen, die natuurlijk ook in hoofdstad Boedapest gelden. Tijdens de officiële feestdagen zijn banken, kantoren, scholen en ook veel winkels gesloten. Voor musea en attracties geldt dat vaak de normale sluitingsdag gehanteerd wordt. Indien een feestdag op een dinsdag valt dan wordt de maandag normaal ook als feestdage gerekend, waardoor er een lang weekend ontstaat. Hetzelfde geldt voor de donderdag, in dat geval komt de vrijdag erbij als feestdag.

Overzicht van feestdagen in Boedapest:
1 januari – Nieuwjaarsdag
15 maart – Nationale feestdag ter ere van de Hongaarse Revolutie van 1848
1 mei – Dag van de Arbeid
20 augustus – Sint-Stefanusdag
23 oktober – Dag van de Republiek
1 november – Allerheiligen
25 en 26 december – Kerstmis
variabel – Pasen en Pinksteren



Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen Boedapest (Hongarije) en Nederland. Ook Hongarije kent een zomertijdregeling. De winter- en zomertijd lopen gelijk met Nederland.

Veiligheid

Boedapest is voor een grote stad relatief veilig. Zoals in iedere grote stad waar veel toeristen komen is oplettendheid geboden. Zakkenrollerij en diefstal komen hier vrij vaak voor, zeker op plekken waar veel toeristen komen. Zeer incidenteel is er sprake van een overval. Zorg ervoor dat tassen goed afgesloten zijn, dat men niet bij je portemonnee kan en dat je niet te opvallend met dure sieraden rondloopt. Over het algemeen kun je tot laat in de avond door vrijwel heel Boedapest wandelen zonder een onveilig gevoel te hebben.