Reizen naar Boedapest

Wie naar Boedapest wil reizen die kan uit verschillende manieren van vervoer kiezen. De snelste manier is per vliegtuig. Wie niet van vliegen houdt of om een andere reden een andere manier van vervoer wil gebruiken die kan ook met de auto, motor, bus of trein naar Boedapest reizen. De totale reistijd is dan wel aanzienlijk langer dan wanneer je per vliegtuig naar Boedapest reist. Als je met het vliegtuig gaat dan duurt de vlucht ongeveer twee uur of zelfs iets korter. Afhankelijk van waar je woont in Nederland en vanaf welke luchthaven je vliegt ben je ongeveer zes tot negen uur kwijt van je huis tot in het hartje van Boedapest. Dit zal je met de auto of een andere vervoermiddel over de weg niet lukken.

Terminal 2 van het vliegveld van Boedapest

Vliegen naar Boedapest

Er zijn meerdere luchtvaartmaatschappijen die vluchten vanaf Nederland naar Boedapest aanbieden. Het is dan ook niet zo lastig om tickets naar Boedapest te vinden. KLM vliegt vanaf Amsterdam Schiphol naar Boedapest. Transavia vliegt vanaf Eindhoven Airport naar Boedapest. Vliegtickets van Transavia naar Boedapest zijn vaak al vanaf enkele tientjes (enkele reis) te boeken. Vanaf Eindhoven biedt Ryanair rechtstreekse vluchten aan naar Boedapest.

Prijstechnisch maakt het over het algemeen niet zoveel uit met wie je vliegt. Hoewel KLM in de basisprijs wat duurder is, zijn de bijkomende kosten over het algemeen wat lager. Bij prijsvechter Ryanair zijn het de klein dingen die de prijs van een vliegticket soms nog aardig op doen lopen. Het inchecken op de luchthaven, eten en drinken aan boord en het meenemen van ruimbagage kost bij Ryanair allemaal geld. Wie met bagage vliegt die moet bij alle maatschappijen vanaf zo’n 100 tot 150 euro per persoon kunnen vliegen (retour). Je moet dan wel het geluk hebben een van de goedkoopste vliegtickets te pakken te hebben. Houd bij de maatschappijen vooral de aanbiedingen en actieperiodes in de gaten. Niet zelden is een retourtje Boedapest in de aanbieding bij Transavia en KLM.

bekijk vliegtickets naar Boedapest bij TRANSAVIA

Vervoer vanaf het vliegveld

Er zijn meerdere vormen van vervoer mogelijk om vanaf het vliegveld naar de stad te reizen. De goedkoopste manier is de combinatie van snelbus en metro. Vanaf beide luchthaventerminals kun je met snelbus 200E naar metrostation Kőbánya-Kispest reizen. Dit is het begin-/eindstation van de blauwe metrolijn. Vervolgens kun je met de blauwe metrolijn naar het centrum van Boedapest reizen. Sneller is vaak de airport-shuttle, waarbij je met meerdere personen naar je adres in Boedapest gebracht wordt. Je betaalt een vast bedrag per persoon. Een minibus doet meestal meerdere adressen aan. Een taxi is over het algemeen de snelste oplossing omdat deze rechtstreeks naar het jouw gewenste adres rijdt. Op de luchthaven wordt gewaarschuwd voor de niet-erkende taxi’s, omdat deze toeristen op zouden lichten. Wij hebben geen onofficiële taxi gebruikt, dus kunnen dit niet bevestigen of ontkennen. Wie een officiële taxi is vaak wat eer kwijt dan met de airport-shuttle. Ben je met 3 of 4 personen dan kan de taxi een goedkoper alternatief zijn.

Via Taxi2Airport kun je vooraf exact zien wat jouw taxirit van of naar de luchthaven kost. Geen stress om de beschikbaarheid of angst om oplichting. Je weet immers vooraf exact wat je kwijt bent en de chauffeur staat op tijd te wachten op de luchthaven of pikt je op de afgesproken tijd op bij je hotel,
appartement of elders. Je kunt je taxirit(ten) vooraf online boeken. Annuleren kan ook, als blijkt dat je reis uiteindelijk niet doorgaat!

Bekijk de prijzen op Taxi2Airport voor taxiritten van/naar de luchthaven van Boedapest

Er is ook een treinverbinding die vanaf Ferihegy Terminal 1 richting Station West rijdt. Van daaruit kun je per metro, bus of taxi verder. De meeste vluchten vanuit Schengenlanden komen overigens op terminal 2 aan, niet op Terminal 1.

Shuttle bus vanaf het vliegveld

Met de auto naar Boedapest

De route naar Boedapest met de auto (of motor) is prima te doen. De beste route is via Regensburg, Passau en Wenen. De afstand is, afhankelijk van je vertrekpunt in Nederland, ongeveer 1250 tot 1500 kilometer. Je doet er exclusief tussenstops zo’n 11 tot 14 uur over, mits je geen files of andere verkeersproblemen onderweg ervaart. Houd er rekening mee dat je zowel voor de Oostenrijkse als de Hongaarse snelwegen een tolvignet nodig hebt. Een vignet voor Hongarije kun je bij de grens kopen. Het Hongaarse tolsysteem is op basis van kentekenregistratie door middel van een e-vignet. Je kunt dit ook vooraf online kopen via www.motorway.hu. Houd er rekening mee dat Hongarije een absoluut alcoholverbod kent. De grens is dus 0,0 promille. Een glaasje wijn bij het eten en daarna rijden is dus uit den boze.Met de bus naar Boedapest

Via Eurolines kun je busreizen naar Boedapest boeken. De bus tussen Nederland en Boedapest rijdt bijna iedere dag. In totaal duurt de busreis ongeveer 24 uur. Vertrek is vanaf het Eurolines station Amstelstation (Amsterdam), aankomst is bij het Népliget Busstation in Boedapest.
Je kunt ook via een georganiseerde busreis naar Boedapest gaan. Vaak is het dan onderdeel van een grotere rondreis door Hongarije. Ook worden er combinatiereizen Praag en Boedapest aangeboden. Busreizen naar Boedapest maak je onder andere met Oad, Bolderman en Peter Langhout Reizen.

Met de boot naar Boedapest

Dankzij de ligging aan de Donau kun je ook per boot naar Boedapest reizen. De meeste toeristen doen dat door middel van een Donaucruise. Deze vertrekken onder andere vanuit Passau en Boekarest. Je doet hierbij meerdere steden aan zoals onder andere Bratislava, Wenen en Esztergom. Je blijft dan een halve tot een hele dag in Boedapest.

Vanaf eind april tot eind september kun je met de draagvleugelboten van Mahart Passnave vanaf Wenen naar Boedapest reizen. Je kunt zowel een enkele reis als een retour boeken. Er wordt twee keer per week gevaren tussen de twee steden. De tocht over de Donau naar Boedapest neemt ongeveer zes uur in beslag.

Meer informatie en boeken via www.mahartpassnave.hu

Met de boot