Vervoer in Boedapest

Als je alle hoogtepunten van Boedapest wilt zien dan zul je aardig wat kilometers moeten wandelen. Eigenlijk ontkom je er niet aan om gebruik te maken van andere vormen van transport. Alles te voet doen betekent als je een gunstige planning maakt ten minste 15-20 kilometer lopen als je het Stadspark, Margaretha-eiland en de Gellértheuvel mee wil pakken. Beter kun je proberen sommige afstanden met de bus, taxi, metro of op andere wijze te overbruggen. Ook kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van de speciaal voor toeristen rondrijdende hop on, hop off bussen die je langs de vele hotspots van Boedapest brengen.

Boedapest bezienswaardigheden

In en rondom Boedapest is er voldoende te zien en te doen. Zo telt Boedapest een aantal prachtige gebouwen, pleinen en natuurlijk de Donau die de stadsdelen Buda en Pest scheidt.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Boedapest op een rijtje gezet:
Boedapest bezienswaardigheden top 10

Auto huren

Volledige vrijheid biedt een huurauto, maar de vraag is of het wel echt handig is om een auto in de stad te hebben. Net als iedere grote stad heeft ook Boedapest parkeerproblemen. Parkeren in parkeergarages is de beste oplossing. Die staan echter niet op iedere hoek van de straat en zijn ook niet goedkoop. Het openbaar vervoer zal voor de gemiddelde toerist een stuk handiger zijn. Wie wel een auto wil huren die kan dat het beste vooraf regelen. Ter plaatse kan het aan de prijzige kant zijn om een auto te regelen. De brandstofprijzen liggen in Hongarije op een laag niveau.

Metro

Boedapest kent een vrij efficiënt metrostelsel. Met de metro kun je vrij veel plekken in Boedapest bereiken. De metro’s beginnen ‘s morgens vroeg al te rijden en stopen tegen middernacht. De lijnen worden door middel van kleuren aangegeven (rood, geel en blauw). Kaartjes koop je bij het loket voordat je naar de metro gaat.

Bussen en trolleybussen

Waar je met de metro of tram niet kunt komen, daar kun je het waarschijnlijk wel met de bus. De bushaltes hebben geen routekaartjes. Je kunt alleen de route in tekst zien. Belangrijk is dus om vooraf goed te weten welke lijn je moet hebben en bij welk station je eruit moet. De meeste gratis toeristenkaarten bieden geen of slechts een beperkt overzicht van de busroutes. Als je een goede plattegrond van Boedapest koopt dan staan de busroutes er wel duidelijk op ingevuld. Kaartjes kun je niet bij de buschauffeur kopen. Sterker nog, de buschauffeur controleert niet eens of u wel een kaartje hebt. Het handigste als je van plan bent om regelmatig van het openbaar vervoer in Boedapest gebruik te maken is om een Travel Card te kopen (voor 1, 3 of 7 dagen) of een Budapest Card waar ook nog wat andere extra’s aan verbonden zijn zoals gratis rondleidingen, gratis museumbezoek en allerlei kortingen.

Trams

Het aantal tramlijnen is beperkt in Boedapest. De gele trams zie je met name langs de oevers van de Donau rijden, zowel aan de kant van Buda als aan de kant van Pest. De frequentie waarmee de trams rijden varieert van enkele minuten tot bijna een kwartier. Trams zijn ideaal om je snel langs de Donau te verplaatsen. Ook voor de trams geldt dat het aantal plekken waar je een vervoersbewijs kunt kopen beperkt is en dat het handiger is om met een Travel Card of een Budapest Card te reizen.

Fietsen

Je ziet wel wat fietsers, maar een echte fietsstad zal Boedapest waarschijnlijk niet worden. Daar is de infrastructuur te weinig op ingericht. Je ziet met name langs de Donau-oever van Buda wel een lang fietspad. Dat wordt echter gecombineerd met het voetpad waardoor er soms gevaarlijke situaties ontstaan. Op dit soort plekken zijn met name de toeristen niet ingespeeld op de aanwezigheid van fietsers, terwijl op de straat datzelfde geldt voor het gemotoriseerd vervoer. je kunt in Boedapest op diverse plekken een fiets huren tegen vrij aantrekkelijke prijzen. Ook worden er georganiseerde rondleidingen op de fiets georganiseerd.

Taxi

Taxi’s rijden in alle soorten en maten rond in Boedapest. Je herkent ze aan de gele nummerplaten en vaak een taxi-bordje op het dak. Er zijn meerdere taxibedrijven actief in Boedapest. Helaas zitten er ook bedrijven tussen die wat extra proberen te verdienen door om te rijden. Door de toenemende hoeveelheid aan eenrichtingswegen en autovrije wegen is het als passagier vaak steeds lastiger in te schatten of er wel of geen omweg gemaakt wordt. Taxi’s horen met de taximeter aan te rijden. Er is sprake van wettelijk vastgestelde maximumtarieven voor de taxi’s. Er is altijd een basisbedrag plus een bedrag per kilometer. De nachttarieven liggen ongeveer vijftig procent hoger dan de dagtarieven. De tarieven zijn naar onze maatstaven niet hoog. Grotere taxibedrijven in Boedapest zijn Zóna Taxi en City Taxi. Zóna Taxi is gespecialiseerd in het vervoer van en naar de luchthaven. Zij hanteren daarvoor vaste tarieven per rit, gebaseerd op zones.

Hop on, hop off bussen

Een typische toeristenbus is een zogenaamde hop on, hop off bus. Dit zijn bussen die toeristische routes rijden, waarbij je gedurende de geldigheid van je ticket onbeperkt op en af kunt stappen (hop on, hop off). In vergelijking tot het normale openbaar vervoer is dit wel duurder. Het voordeel is dat je niet hoeft te puzzelen hoe je ergens komt, maar dat je op gemakkelijke wijze bijna alle hoogtepunten van Boedapest te zien krijgt. Een deel daarvan vanuit de bus, een deel door uit te stappen en een bezienswaardigheid te bezoeken. In Boedapest zijn er meerdere aanbieders van hop on, hop off busdiensten actief. Onze favoriet is Big Bus die behalve twee routes over de weg ook een gratis riviercruise op de Donau aanbiedt.
Meer informatie over routes, prijzen en wat inbegrepen is bij de hop-on-hop-off bus in Boedapest

Segway

Als je met een segway Boedapest wilt verkennen dan kun je dat alleen maar doen binnen georganiseerde tours. De standaard rondleidingen op een segway duren twee uur. Je hebt ook uitgebreidere tours van maximaal 3,5 uur. Segway tours zijn niet goedkoop in Boedapest. Reken op ten minste zestig euro per persoon voor een tour van twee uur.

Op het water

Op de Donau zijn verschillende boottochten die je kunt maken. Aanbieders van deze boottochten zie je aan beide oevers van de Donau. De duur van de boottochten en de prijzen lopen uiteen. Vergelijk het aanbod en de prijzen goed voordat je ergens een boottocht boekt.
Een leuke ervaring is de RiverRide, waarbij je met een amfibievoertuig het beste van twee werelden combineert. Een deel van de ongeveer twee uur durende tocht is over de weg, waarna de bus de Donau inrijdt. De plens water die hierbij omhoog spat is voor de meeste toeristen het hoogtepunt van de tour. Het voertuig wordt op dat moment een vaartuig waarmee je een deel van de Donau bevaart voordat je terugkeert naar het beginpunt.

Budapest Card

Als toerist kun je de Budapest Card aanschaffen. Deze kaart geeft je gedurende 24, 48 of 72 recht op gratis gebruik van alle vormen van openbaar vervoer binnen de stadsgrenzen (met uitzondering van taxi’s en boottochten), gratis toegang tot een aantal musea, een tweetal gratis stadswandelingen, gratis toegang tot een badhuis en kortingen op allerlei boottochten en diverse musea.

Wie alleen onbeperkt gebruik wil maken van het openbaar vervoer en geen kortingen of gratis toegang wil hebben tot musea die kan een Travel Card kopen. Hiermee heb je gedurende 1, 3 of 7 dagen de mogelijkheid om onbeperkt gebruik te maken van tram, metro, bus, spoorlijnen binnen de stadsgrenzen en trolleybus.

Meer info over Boedapest

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Boedapest:
Boedapest in één dag

Boedapest informatie
Boedapest tips
Boedapest top 10
Boedapest weer & klimaat
bijzondere plaatsen in Boedapest

© teksten & foto's Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy