Het weer in Boedapest

Door de ligging in het centrale gebied van Europa heeft Boedapest een gematigd landklimaat. Door Atlantische stromingen heeft het klimaat tijdelijk soms meer weg van een zeeklimaat. Als je de klimaatcijfers bekijkt dan hebben de statistieken ook meer weg van een zeeklimaat dan een landklimaat. Wat de klimaatstatistieken echter uitstekend weten te verhullen is het feit dat het feitelijke verloop van het weer veel grimmiger is dan dat gemiddelde langjarige cijfers onthullen.

Boedapest bezienswaardigheden

In en rondom Boedapest is er voldoende te zien en te doen. Zo telt Boedapest een aantal prachtige gebouwen, pleinen en natuurlijk de Donau die de stadsdelen Buda en Pest scheidt.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Boedapest op een rijtje gezet:
Boedapest bezienswaardigheden top 10

Koele winters

De winters in Boedapest kennen koele en mildere periodes. In periodes dat Boedapest onder de invloed van een noordelijke of oostelijke stroming komt te staan kan het bitter koud worden in de Hongaarse hoofdstad. Temperaturen kunnen dan s nachts onder de min tien graden of nog lager duiken. Ook overdag komt het kwik dan niet boven het vriespunt uit. Dergelijke periodes worden vaak afgewisseld met mildere doch vaak sombere periodes. Dit gebeurt zodra een Atlantische stroming vat krijgt op het weer in Boedapest. Vrij zachte lucht kan dan Boedapest bereiken. Onder deze omstandigheden is het wel vrij vaak bewolkt. Ook is er een hogere kans op neerslag. Afhankelijk van de temperatuur is dat regen, natte sneeuw of sneeuw. Vorst kan tot in mei voorkomen. Vanaf eind maart is die kans echter al aanzienlijk klein geworden. De winter begint in de regel in november of december. Soms duurt het zelfs tot januari voordat de echter winterkou zich aandient.

Warme zomers

Wat voor de winters geldt, geldt ook voor de zomers. Gemiddeld genomen is er aan de statistieken voor de zomermaanden niet zoveel te zien. Wat de cijfers hier weten te verhullen is dat het in de maanden juli en augustus flink heet kan worden in Boedapest. Dagen met tropische temperaturen komen geregeld voor. Omdat de stedelijke bebouwing de warmte vasthoudt blijft het dan tot laat in de avond zwoel in de straten van Boedapest. je merkt dat de bevolking dan massaal het buitenleven opzoekt. De terrassen, parken en baden van Boedapest zijn in de zomermaanden druk bezocht. Vooral plekken waar men afkoeling kan vinden doen het goed in de zomer. Gemiddeld valt er niet zoveel regen in de zomer. Er kan echter af en toe een dag zitten dat onweer flink huishoudt. Vooral in de maand augustus kan het soms flink regenen, wat gemiddeld genomen een vrij droge maand is met gemiddeld nog geen vijftig millimeter neerslag per maand.


donkere wolken boven Boedapest

Wispelturige tussenseizoenen

De maanden april, mei, september en oktober zijn erg wispelturig. Zomerse dagen en zelfs tropische hitte zijn mogelijk, maar net zo groot is de kans op een koele en sombere dag. Als je in deze maanden naar Boedapest reist is het vooral een kwestie van geluk hebben. je zult ook merken dat je niet echt van de weersverwachtingen op aan kunt in het voor- en najaar. Zo kan het zomaar zijn dat men voor een bepaalde dag zomers weer en 25 graden verwacht, terwijl de zon niet door wil breken en het kwik bij vijftien graden blijft steken. De scheidslijn tussen mooi en slecht weer is vaak zo dun, dat zelfs binnen een dag je een totaal ander weerbeeld mee kunt maken. Het voordeel van de tussenseizoenen is dat de kans op extreme hitte of extreme kou klein tot zeer klein is.

Klimaattabel

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zeewater
temperatuur (C)
januari 2 -3 2 12 39 n.v.t.
februari 5 -1 3 11 37 n.v.t.
maart 11 2 4 11 29 n.v.t.
april 17 7 6 12 47 n.v.t.
mei 22 11 8 13 58 n.v.t.
juni 25 15 8 13 70 n.v.t.
juli 27 16 9 10 50 n.v.t.
augustus 27 15 8 10 50 n.v.t.
september 23 12 7 9 43 n.v.t.
oktober 17 7 5 9 47 n.v.t.
november 9 3 2 11 59 n.v.t.
december 3 -1 2 12 49 n.v.t.
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandse klimaatsite

Beste reistijd

De beste reistijd om Boedapest te bezoeken betreft de maanden april, mei, september en oktober. Over het algemeen heb je in deze maanden de kleinste kans op sneeuw, vorst en hitte. Juni kan het al goed heet worden, waardoor teveel inspanning zijn tol eist. Wil je vooral genieten van het buitenleven en de terrasjes, dan biedt de zomer (juni tot eind september) de grootste kans op warm zomers weer. Houd er dan wel rekening mee dat het ook t warm kan worden. De winters zijn somber en nat of koud.

Wil je vooral musea bezoeken, genieten van thermaal water in een badhuis of juist schaatsen op de vijvers van het Stadspark, dan is de winterperiode geschikt voor je. Wil je echter vooral ook van het buitenleven genieten in Boedapest dan kun je de periode november tot en met maart beter vermijden.

Meer info over Boedapest

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Boedapest:
Boedapest in n dag

Boedapest informatie
Boedapest tips
Boedapest top 10
Boedapest weer & klimaat
bijzondere plaatsen in Boedapest

teksten & foto's Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy